Πέτρος Γραβίγγερ "το Έργον Σου που μου έδωσες, διετέλεσα..."

Πολύτιμες Παραινέσεις

Η «Βιβλιοθήκη της Σφιγγός»περιλαμβάνει πάνω από 100 τίτλους. Κάποιοι είναι ολόκληροι τόμοι. Μερικοί τίτλοι παραμένουν δυσεύρετοι, ενώ κάποια έργα του εκδόθηκαν μετά τη μετάστασή του.
Οι παραινέσεις του συγγραφέα, πολύτιμες και σημαντικές, αποτελούν πραγματικά διαμάντια σπουδαιότητας, στην ανούσια και ρηχή καθημερινότητά μας.
Η εισαγωγή από το «παρελθόν – παρόν – μέλλον», η εισαγωγή από τον «πολιτισμό και μυητική αγωγή του ανθρώπου» (Νο 1 στον κατάλογό του) όχι μόνο δεν έχουν χάσει τίποτα από τη σπουδαιότητά τους, αλλά αντίθετα αποτελούν επίκαιρες επισημάνσεις, 60 χρόνια από τη συγγραφή τους. Ο δε επίλογος από τον «πολιτισμό» αποτελεί ένα σημαντικό κείμενο με ιδιαίτερη πνευματική αξία, το οποίο όμως απευθύνεται στους αναζητητές της Γνώσης και μόνο.
Οι δωρεές των έργων του προς τις διάφορες δημόσιες βιβλιοθήκες χρονολογούνται από το 1943!!! Ο αναλυτικός χειρόγραφος κατάλογός του παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά και βρέθηκε ανάμεσα στα βιβλία της οικογένειάς του το 2009.

Υπήρξε μέλος της Θεοσοφικής Εταιρείας από νεότατη ηλικία, σε Ελλάδα και Γαλλία, όπως και Ελευθεροτέκτων με ενεργό παρουσία πάνω από 60 έτη. Πολλά ανέκδοτα χειρόγραφά του έχουν διασωθεί είτε σε ασφαλείς αποδέκτες είτε σε ιδιωτική συλλογή. Τα Τεκτονικά του διπλώματα έχουν διασωθεί και φυλάσσονται από τον παρόντα Φορέα.

Επίσης μέσα στο πλουσιότατο αρχείο του ανακαλύφτηκε πρόσφατα και ένα δισέλιδο δακτυλογραφημένο με τίτλο «αυτοέλεγχος και απολογισμός προόδου». Με ερωτήσεις αναλύει τη μυητική διαδικασία, ενώ το κείμενο υπογράφεται ως «ο εαυτός σας». Το αρχείο αυτό είναι ανυπόγραφο, αλλά εικάζεται ότι ανήκει στον μεγάλο Διδάσκαλο.